Warning: fopen(/home/lkpweb63/public_html/lccprojecten.nl/wp-content/uploads/wpcf7_uploads/.htaccess): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/lccprojecten.nl/public_html/wp-content/plugins/contact-form-7/includes/file.php on line 247
Queer theologen blazen homodebat nieuw leven in – LCC+ Projecten

Queer theologen blazen homodebat nieuw leven in

De Bijbel wordt vaak gebruikt om homoseksualiteit te veroordelen. Maar bijbelse teksten kunnen ook een feest van herkenning zijn voor homoseksuele mannen en vrouwen, ze kunnen seksuele diversiteit bevestigen en de norm van heteroseksualiteit ondergraven. Dit blijkt uit de bundel Onder de regenboog. De Bijbel queer gelezen, die in november verschenen is bij uitgeverij Skandalon.
In deze bundel lezen theologen tal van bijbelse verhalen en teksten door een queer bril. Dat betekent dat zij vragen over (homo)seksualiteit aan de orde stellen, de norm van heteroseksualiteit uitdagen en nieuwe perspectieven openen op gender, seksualiteit en diversiteit in relatie tot de Bijbel, de kerk, de theologie en de samenleving.
Ter gelegenheid van de verschijning van dit boek vond op 9 december een symposium plaats in de Utrechtse Janskerk. Vier deskundigen uit de theologie, de kerk en de homobeweging gaven een reactie op het boek:

  • Prof. Ruard Ganzevoort (Vrije Universiteit)
  • Prof. Maaike de Haardt (Radboud Universiteit Nijmegen/Universiteit van Tilburg)
  • Drs. René van Soeren (homobelangenorganisatie COC Nederland)
  • Ds. Peter Verhoeff (synodepreses Protestantse Kerk in Nederland)

Tijdens het symposium werden de redacteuren van het boek, Adriaan van Klinken en Nienke Pruiksma, geïnterviewd door de dagvoorzitter ds. Jasja Nottelman.
De organisatie is in handen van de EUG (Oecumenische Studentengemeente Utrecht) en het WHT (Werkverband van Queer Theologen).
Recensie-exemplaar: info [at] skandalon . nl
Informatie: a.s.vanklinken [at] uu . nl of 06-54941367.
Video verslag: zie hier.
Link: www.queertheologen.nl

Over het boek
Titel: Onder de regenboog. De Bijbel queer gelezen
Redactie: Adriaan van Klinken en Nienke Pruiksma
Auteurs: Mariecke van den Berg, Inge Boef, Marco Derks, Wielie Elhorst, Ruard Ganzevoort, Wietske de Jong, Anne-Marie Korte, Mark van der Laan, Lucien van Liere, Christiaan Ravensbergen, Martin Ruf, Peter-Ben Smit.
Paperback
222 pagina’s
€ 19,50
ISBN 978-94-90708-12-2

Flaptekst
Is Simson echt zo’n überseksuele macho als het bijbelverhaal ons op het eerste gezicht doet geloven? Wat te denken van de Emmaüsgangers: twee vrienden onder één dak, die Jezus uitnodigen te blijven slapen? Het paradijsverhaal, met die boom van kennis van goed en kwaad: is dat echt de basis voor een vaststaande heteroseksuele scheppingsorde? Als er in Christus geen jood of Griek, geen man of vrouw is, hoe zit het dan met het onderscheid tussen homo en hetero?
Deze en andere vragen staan centraal in dit boek. Vaak wordt met een beroep op de Bijbel heteroseksualiteit tot norm verklaard en homoseksualiteit veroordeeld. De bijdragen aan deze bundel laten zien dat de Bijbel volop ruimte biedt voor alternatieve interpretaties. De auteurs lezen bekende en onbekende bijbelse teksten, van Genesis tot Openbaring, door een queer bril. Dat betekent dat ze vragen over (homo)seksualiteit aan de orde stellen, de norm van heteroseksualiteit uitdagen en nieuwe perspectieven openen op gender, seksualiteit en diversiteit in relatie tot de Bijbel, de kerk, de theologie en de samenleving.

‘Queer Bijbellezen is de zoektocht naar wat het betekent om de teksten te lezen vanuit de marge. Tegen de vanzelfsprekende mannelijke en heteroseksuele interpretaties wordt hier een lezing aangeboden die er volgens velen niet mag zijn, die niet deugt.’ – Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie, Vrije Universiteit 

‘De bijdragen in dit boek laten het enthousiasme zien van eerste verkenningen van nieuw terrein, de opwinding en de begeestering wanneer bijbelteksten, dankzij ongehoorde vragen, nieuwe samenscholingen van betrokken lezers, andere leeswijzen en creatieve interpretaties, veel spannender, meer divers en ambigu blijken ten aanzien van (homo)seksualiteit en gender dan vaak wordt aangenomen.’ – Anne-Marie Korte, hoogleraar religie en gender, Universiteit Utrecht

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Partners van de LCC+ Alliantie

Partners van de LCC+ Alliantie