Warning: fopen(/home/lkpweb63/public_html/lccprojecten.nl/wp-content/uploads/wpcf7_uploads/.htaccess): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/lccprojecten.nl/public_html/wp-content/plugins/contact-form-7/includes/file.php on line 247
EO weigert medewerking Canal Parade – LCC+ Projecten

EO weigert medewerking Canal Parade

PERSBERICHT LKP – EO-presentator Manuel Venderbos krijgt geen toestemming van de EO-directie om mee te varen op het ‘heilig bootje’. Deze boot met christelijke homo’s en lesbiennes vaart mee op de Amsterdamse grachten tijdens de Canal Parade op 1 augustus.

Venderbos, onder andere bekend als presentator van de EO-Jongerendag en het programma ‘JONG’, had aangegeven graag mee te willen varen om christelijke homo’s en lesbiennes een hart onder de riem te steken.

Betrokken
In juni leidde Manuel nog een themadag van de gereformeerde homo-organisatie ContrariO. Toen het LKP (Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit) hem vroeg mee te varen op de christenboot, reageerde Manuel direct erg enthousiast. Wel moest nog overlegd worden met de EO-directie. Onlangs werd EO-collega Arie Boomsma (presentator van ’40 dagen zonder seks’) enige tijd geschorst, omdat hij zonder overleg met de directie zijn medewerking had verleend aan L’HOMO, de homo-editie van het magazine LINDA.

Niet enthousiast
De EO-directie bleek minder enthousiast. EO-woordvoerder Marcel Koning laat weten dat het onderwerp homoseksualiteit nog heel gevoelig ligt als het gaat om het accepteren van de diversiteit aan meningen en het voeren van een goede dialoog. Koning: “Wij zijn als EO op dit moment volop in gesprek met elkaar als collega’s en leden en met de samenleving. Dat is een zorgvuldig proces waarbij juist de breedte gekoesterd moet worden. In dat proces kiezen we onze momenten en middelen. Daarbij willen we vooral onze eigen programma’s en media gebruiken. Wij denken dat deelname van een presentator aan de Gay Pride – zelfs met de beste bedoelingen – tot ongewenste richtingen in het gesprek kan leiden. En dus hebben we besloten dat Manuel niet op het Heilig Bootje mee gaat varen.”

Teleurstelling
Manuel legt zich neer bij het besluit van de directie en respecteert deze keuze, maar is teleurgesteld. Het zou een mooie kans geweest zijn om duidelijk te maken dat meevaren met een duidelijk herkenbare boot met christenhomo’s niet direct enthousiasme hoeft te betekenen voor het fenomeen Gay Pride. Door mee te varen had EO-boegbeeld Manuel Venderbos een positief signaal af kunnen geven dat christen-zijn en homo-zijn samen kunnen gaan. Juist door de aanwezigheid op een evenement als dit kun je als christen iets laten zien van de liefde van God, ook voor homo’s.

Steun
Het LKP, onder wiens vlag de christenboot zal varen, vindt het jammer dat de EO de medewerking van Manuel tegenhoudt. Woordvoerder Wielie Elhorst: “Zolang organisaties als de EO zoveel moeite hebben met het opkomen voor homo’s in de eigen achterban, heeft de homo-emancipatie in christelijke kringen nog een lange weg te gaan. Er vaart hoe dan ook straks een fantastische boot met veertig enthousiaste christelijke homo’s en lesbiennes. We hadden Manuel er graag bij gehad.”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Partners van de LCC+ Alliantie

Partners van de LCC+ Alliantie