Boekentip “Van Achter De Kast” – Miriam van Tunen

Cover VanAchterDeKastHet boek “Van achter de kast” van Miriam van Tunen dat eind 2014 verscheen, werd mij in handen gedrukt door twee vriendinnen. “Dit moet je lezen, zó herkenbaar!” Ik heb het al twee keer gelezen nu, de tweede keer maakte het boek zo mogelijk nog meer indruk dan bij eerste lezing. Het verhaal van een jonge vrouw verbonden aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt die erachter komt dat ze lesbisch is, is indringend maar leest vlot. Miriam schrijft humorvol en direct. Ze deelt met de lezer(es) wat ze voelt, ziet, ruikt en denkt en kiest haar beeldspraken mooi en consequent: “Ik weet dat ik op het verkeerde spoor zit, maar heb niet het lef om mijn eigen treinstel van de baan te trekken.” (Citaat “Van Achter De kast”).

Als lid van de GKv worstelt ze met haar lesbische geaardheid. Haar comingout laat diepe sporen na: vriendinnen verdwijnen uit beeld, ze moet afscheid nemen als leidster van de Bijbelstudiegroep en als medeorganisator voor Vrouwendagen van de kerk. Ze krijgt keer op keer te maken met afkeuring – zo niet afkeer, tegenstand, geslotenheid en afwijzing: “Ik werd voor het eerst echt geconfronteerd met het gevoel een tweederangschristen te zijn.” (Citaat “Van Achter De kast”). Ze loopt constant tegen een muur van zwijgen aan vanuit de kerk en de meeste leden, en laat de lezer dit proces mee ervaren. Haar eerste schrik, haar angst, haar ontkenning, haar ervaringen met oordelende medechristenen en andere naasten. Met als gevolg dat ze ongewild afstand van de kerk neemt.

Miriam heeft een missie met dit boek: “… homoseksualiteit niet langer te laten verdwijnen onder het grote christelijke tapijt.” (Citaat overgenomen met toestemming van Uitgeverij Kok) En roept alle betrokkenen op om in openheid, veiligheid en gelijkwaardigheid het gesprek aan te gaan. Wat mij betreft is zij volledig geslaagd in deze missie: het hele boek is een pleidooi voor begrip en respect voor de homoseksuele medemens binnen de kerken. Het boek is geschikt voor iedereen die hier direct dan wel indirect mee te maken heeft, van nabije familieleden tot hulpverleners, van klasgenoten en leraren tot kerkelijk functionarissen. Dit alles in een boek met een prettig formaat en letterype, en een frisse layout.

Ik dank de vriendinnnen die mij dit boek lieten lezen en zeg nu zelf tegen iedereen: ”Dit moet je lezen!”

(Recensie: Marianne Welten, de citaten zijn overgenomen met toestemming van Uitgeverij Kok)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Partners van de LCC+ Alliantie

Partners van de LCC+ Alliantie